Waarom en wanneer alt-teksten?

Alternatieve teksten (afgekort met Alt-tekst) worden vaak over het hoofd gezien in het dagelijks werk van communicatiemedewerkers en webredacties, maar ze spelen een cruciale rol in de toegankelijkheid en vindbaarheid van je website. Een goed geschreven Alt-tekst doet veel meer dan alleen een afbeelding beschrijven; het zorgt ervoor dat je website toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een visuele beperking, en het draagt bij aan de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website. Laten we eens in de praktijk duiken om te zien waarom deze kleine tekst zo’n grote impact kan hebben.

Als je blind bent

Stel je voor dat je een blogpost schrijft over een recent evenement en daarbij een foto van de aanwezige sprekers toevoegt. Voor jou en voor ziende bezoekers vertelt de foto misschien meteen het verhaal: een rij trotse gezichten op een podium, misschien zelfs met een banner van het evenement op de achtergrond. Maar voor iemand die blind is of slechtziend, zal die foto niets betekenen zonder een goede beschrijving. Door een Alt-tekst toe te voegen als: “Sprekers op het podium tijdens het kunstfestival van 2024, met banners en kunstwerken op de achtergrond,” zorg je ervoor dat ook deze gebruiker een volledig beeld krijgt van wat er op de afbeelding staat.

Vindbaarheid

Het is echter niet alleen de toegankelijkheid die baat heeft bij een goede Alt-tekst. Stel je voor dat iemand via Google zoekt naar informatie over dit kunstfestival. Zoekmachines kunnen niet ‘zien’ wat er op je afbeelding staat, dus gebruiken ze de Alt-tekst om te begrijpen wat erop afgebeeld is. Als je de Alt-tekst op een slimme manier optimaliseert, bijvoorbeeld door termen als “kunstfestival 2024” en “sprekers op het podium” op te nemen, help je zoekmachines je inhoud te rangschikken voor relevante zoekopdrachten. Zo verbeter je niet alleen de gebruikerservaring voor iedereen, maar maak je je website ook beter vindbaar.

Tijdelijk slecht internet?

Een ander voorbeeld is wanneer afbeeldingen niet worden geladen door een trage internetverbinding of een blokkade door de server (bijvoorbeeld bij een e-mail met HTML-opmaak). In plaats van een leeg vak, toont de browser de Alt-tekst. Stel je voor dat een potentiële klant je website bezoekt en de afbeelding van een product niet kan zien vanwege een verbindingsprobleem. Een goed geschreven Alt-tekst zoals “Kleurrijk kunstbeeld van een abstracte sculptuur, gemaakt door lokale kunstenaar” kan dan alsnog de informatie overbrengen die ze nodig hebben om interesse te wekken.

In de praktijk

In de praktijk denk je eerst goed na of een afbeelding daadwerkelijk visuele informatie overbrengt, of dat deze decoratief is. Bij een decoratieve afbeelding laat je de Alt-tekst namelijk leeg. Net zo goed als dat iemand die wel ziet een afbeelding “skipt” als non-informatief, zal iemand die blind is dat ook willen.

Onderstaand voorbeeld zou decoratief kunnen zijn. Als deze wel informatief is, bijvoorbeeld “Dit schilderij heeft de publieksprijs gewonnen”, dan is een Alt-tekst wel noodzakelijk.

Dit abstract kunstwerk met levendige kleuren, waaronder rood, blauw en geel, in organische vormen heeft de publieksprijs gewonnen.

Succescriteria

Het toepassen van Alt-teksten is dus geen optie, het is een noodzaak, vooral in een tijd waarin inclusiviteit en vindbaarheid zo belangrijk zijn. In lijn met de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) moeten we streven naar een web waar iedereen toegang tot heeft, ongeacht een beperking. Wil je meer weten over de wetgeving of richtlijnen zelf? Lees dan succescriterium 1.1.1 (Niet-tekstuele content): dit criterium vereist dat alle niet-tekstuele inhoud, zoals afbeeldingen, een tekstalternatief heeft (bijvoorbeeld via een Alt-attribuut) dat dezelfde functie of betekenis overbrengt.

Je vindt de uitgebreide informatie op: https://wcag.nl/kennis/richtlijnen/wcag-2-1-richtlijnen/.