Waarom een toegankelijkheidsonderzoek?

Een toegankelijkheidsonderzoek ofwel audit geeft je informatie die je nodig hebt om je website toegankelijk te maken. De resultaten van een toegankelijkheidsonderzoek vormen de basis van een toegankelijkheidsverklaring. Ook is het onderzoek nodig om te kunnen onderbouwen dat je website of app volledig voldoet. In dit artikel zal ik de redenen toelichten waarom je een toegankelijkheidsonderzoek wil (laten) uitvoeren.

Een toegankelijkheidsonderzoek geeft je nodige informatie

Om een website toegankelijk te kunnen maken moet je weten wat er precies niet toegankelijk aan is. Een toegankelijkheidsonderzoek geeft hier inzicht in. Bij een onderzoek gaat de onderzoeker alle onderdelen van de website bij langs. Hij of zij keurt de website aan de hand van de 50 criteria uit de WCAG. Als er iets afwijkt van de WCAG toegankelijkheidsnorm dat wordt dat genoteerd in het onderzoeksrapport. Voorbeelden van zulke onderzoeksrapporten kun je vinden in het register van toegankelijkheidsverklaring.nl. Hier staan vele toegankelijkheidsverklaringen van organisaties in opgenomen. Deze zijn vrij publiekelijk in te zien. In deze toegankelijkheidsverklaringen staan vaak de onderzoeksresultaten opgenomen.

Onderzoeksresultaten zijn de basis van je toegankelijkheidsverklaring

In de verklaring staat in hoeverre je website al aan de eisen voldoet en welke maatregelen je nog moet nemen om volledig toegankelijk te worden. Hierbij moet je ook een planning aangeven. Om te voldoen aan de verplichting moet je blijvend werken aan ofwel blijven, ofwel volledig gaan voldoen aan de toegankelijkheid. Dit is een doorgaand proces.

Een toegankelijkheidsonderzoek is nodig voor status A

Als je een verklaring wil afgeven dat je website of app volledig voldoet, ofwel Status A heeft, dan moet je dit kunnen aantonen. Dit toon je aan met de onderzoeksresultaten van het toegankelijkheidsonderzoek. Hieruit moet blijken dat aan alle 50 criteria van de toegankelijkheidsnorm wordt voldaan. Het onderzoek moet voldoen aan nauwkeurig gedefinieerde criteria. Dit betekent dat je het onderzoek moet laten uitvoeren aan de hand van een goed gedocumenteerde evaluatiemethode. Hiervoor kun je de evaluatiemethode WCAG-EM van W3C gebruiken of een gelijkwaardige gedocumenteerde onderzoeksmethode. Hier bij WCAG.nl maken wij gebruik van een audittool gemaakt op basis van de WCAG-EM. Zo voldoet het onderzoek altijd aan de gestelde norm.

Meer weten?

Wil je meer weten over het laten uitvoeren van een toegankelijkheidsonderzoek? Lees onze pagina over onderzoek en audits of stel direct je vraag via de chatfunctionaliteit onderaan de pagina.

Gepubliceerd op 25 januari 2022

 Print deze pagina  E-mail deze pagina Terug naar nieuws