Wet- en regelgeving
Nederlandse wet- en regelgeving omtrent digitale toegankelijkheid.
Wet digitale overheid
Toegankelijkheid is wettelijk verplicht voor alle websites en mobiele applicaties van Nederlandse overheidsinstanties en publiekrechtelijke instellingen. Deze verplichting is vastgelegd in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid en geldt sinds juli 2018. In juli 2023 is dit besluit onderdeel geworden van de Wet digitale overheid.
Websites, intranetten, extranetten, cloudapplicaties en mobiele applicaties van overheidsinstanties moeten voldoen aan de eisen van WCAG 2.1 op niveau AA. Hieronder vallen ook aanwezige kantoorbestanden, zoals PDF-bestanden en bestanden van Microsoft Office. Daarnaast is het voor deze instanties ook verplicht om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren.
-
- Overheidsinstanties moeten hun websites en mobiele applicaties toegankelijk maken door toepassing van de Europese norm EN 301 549.
Dit omvat de eisen van WCAG 2.1 AA. - Overheidsinstanties moeten op hun website, of bij het downloaden van een mobiele applicatie, een toegankelijkheidsverklaring publiceren
- Overheidsinstanties moeten hun websites en mobiele applicaties toegankelijk maken door toepassing van de Europese norm EN 301 549.
-
De wettelijke verplichting geldt voor:
- Staats-, regionale of lokale overheidsinstanties.
- Publiekrechtelijke instellingen. Dat zijn instellingen die:
- die zijn opgericht voor het specifieke doel te voorzien in andere behoeften van algemeen belang dan die van commerciële of industriële aard;
- die rechtspersoonlijkheid bezitten;
- en die:
- merendeels door de staat, regionale of lokale overheidsinstanties of andere publiekrechtelijke lichamen instellingen worden gefinancierd;
- of hun beheer onder toezicht van deze instanties of lichamen staat;
- of zij hebben een bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan waarvan de leden voor meer dan de helft door de staat, de regionale of lokale overheidsinstanties of andere publiekrechtelijke instellingen zijn aangewezen.
- Samenwerkingsverbanden bestaande uit één of meer van deze overheidsinstanties of één of meer van deze publiekrechtelijke instellingen.
-
De wettelijke verplichting geldt sinds:
- 23 september 2019 voor websites die zijn gepubliceerd vanaf 23 september 2018.
- 23 september 2020 voor websites die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018.
- 23 juni 2021 voor mobiele applicaties.
-
De wettelijke verplichting is niet van toepassing op websites en mobiele applicaties van:
- publieke media-instellingen.
- de NPO en de RPO.
De wettelijke verplichting is niet van toepassing op de volgende content van websites en mobiele applicaties:
- Kantoorbestandsformaten die zijn gepubliceerd voor 23 september 2018, tenzij dergelijke content nodig is voor actieve administratieve processen met betrekking tot de door de betrokken overheidsinstantie vervulde taken.
- Vooraf opgenomen, op tijd gebaseerde media die zijn gepubliceerd voor 23 september 2020.
- Live uitgezonden, op tijd gebaseerde media.
- Onlinekaarten en onlinekarteringsdiensten, mits essentiële informatie op navigatiekaarten op een toegankelijke, digitale wijze wordt verstrekt.
- Van derden afkomstige content die niet door de betrokken overheidsinstantie wordt gefinancierd of ontwikkeld en evenmin onder haar verantwoordelijkheid valt.
- Reproducties van stukken uit erfgoedcollecties die niet volledig toegankelijk kunnen worden gemaakt om redenen van bewaring, authenticiteit of het ontbreken van geautomatiseerde en kostenefficiënte oplossingen om toegankelijkheid te bewerkstelligen.
- Content die enkel beschikbaar is voor een gesloten gebruikersgroep en die is gepubliceerd voor 23 september 2019, tot de betreffende website ingrijpend wordt herzien.
- Content van websites en mobiele applicaties die niet noodzakelijk is voor actieve administratieve processen en die niet wordt aangepast na 23 september 2019.
De Wet digitale overheid implementeert de EU-richtlijn voor de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties (richtlijn (EU) 2016/2102). De toegankelijkheidsnorm die daarin wordt genoemd is de Europese norm EN 301 549.
Wet gelijke behandeling
Daarnaast bestaat de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte. Deze wet is aangepast naar aanleiding van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en is op 1 januari 2017 in werking getreden.
De wet wil onderscheid op basis van handicap of chronische ziekte voorkomen. Instanties (overheid én bedrijfsleven) moeten hun goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk aanbieden. Er worden geen specifieke standaarden voor digitale toegankelijkheid genoemd.
Heb je nog vragen?
Wil je weten hoe jouw website ervoor staat met betrekking tot digitale toegankelijkheid? Of heb je vragen over onze dienstverlening?
Vergroot je bereik
Digitale toegankelijkheid vergroot de gebruiksvriendelijkheid, vindbaarheid en compatibiliteit.