In deze nieuwsbrief over digitale toegankelijkheid vind je onder meer informatie over PDF’s. Was dit ook niet een belangrijk onderwerp op de DigiToegankelijk Roadshow? We lichten ook het toetsen en aanpassen van PDF’s uit. Het artikel uit de WCAG-Kennisbank sluit hier op aan over het instellen van een tekstalternatief bij een afbeelding in Adobe Acrobat.
Veel leesplezier!
Blogs
Die verrekte PDF’s!
Ok. Heel eerlijk. Dat denken wij ook wel eens. Als we voor de zoveelste keer weer een PDF onderzoeken, waarbij werkelijk helemaal niets aan toegankelijkheid gedaan is. Heel frustrerend voor de opdrachtgever, die vaak denkt een goede opdracht te hebben gegeven aan een goed bureau die een goed toegankelijke PDF zou moeten opleveren.
Lees verder over PDF’s.
Waarom en wanneer alt-teksten?
Alternatieve teksten (afgekort als alt-tekst) worden vaak over het hoofd gezien in het dagelijks werk van communicatiemedewerkers en webredacties, maar ze spelen een cruciale rol in de toegankelijkheid en vindbaarheid van je website.
Lees verder over alt-teksten.
Uitgelicht
PDF’s
PDF-bestanden worden vaak gebruikt om informatie te delen en eenvoudig te downloaden.
Wij toetsen jouw PDF-bestanden aan alle relevante succescriteria. Daaruit stellen wij een heldere rapportage op met een beschrijving van eventuele gebreken én een uitleg hoe je deze kunt herstellen.
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die PDF’s toegankelijk kunnen maken en de bronbestanden voor je kunnen optimaliseren. Wij hebben goede ervaringen met pdfherstel.nl.
Lees op WCAG.nl wat we voor je kunnen doen.
Kennisbank
In iedere nieuwsbrief delen we een artikel uit de WCAG Kennisbank. Deze keer gaat het over het instellen van een tekstalternatief in een PDF.
Tekstalternatief toevoegen aan een afbeelding die informatie overdraagt in Adobe Acrobat
Afbeeldingen worden in PDF gemarkeerd met een ‘Figuur’-markering. Informatieve afbeeldingen moeten een tekstalternatief hebben.
Adobe Acrobat gebruikt in de codelaag het <Figure>
-element voor afbeeldingen.
Stap 1: Klik op het icoon ‘Toegankelijkheid’ aan de rechterkant van het scherm.
Stap 2: Selecteer de optie ‘Leesvolgorde’.
Stap 3: Teken een rechthoek rondom de afbeelding.
Stap 4: Klik op de optie ‘Figuur’.
Stap 5: …
Lees de volledige instructie over tekstalternatieven in Acrobat op WCAGkennisbank.nl.
Toegankelijkheid in het nieuws
Sites voor mensen met een beperking nog vaak ontoegankelijk
Mensen met een beperking vinden het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om online zelfstandig hun praktische zaken te regelen. Dat staat in een jaarlijks rapport van het College voor de Rechten van de Mens.
Lees meer over ontoegankelijke sites op nos.nl.
Rolstoeldrempel bij bedrijf? Gemeente Amsterdam biedt helpende hand
Ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari dankzij een subsidieregeling tot 25.000 euro ontvangen om fysieke, sociale en digitale barrières weg te nemen voor ouderen en mensen met een beperking. De maatregelen kunnen uiteenlopen van bouwkundige ingrepen, zoals het plaatsen van aangepaste toiletten, tot digitale aanpassingen, zoals een spraakfunctie op websites.
Lees meer over de helpende Amsterdamse hand op parool.nl.
Moet mijn gearchiveerde website of app ook digitaal toegankelijk zijn?
Gaat (een deel van) jouw overheidswebsite of -app uit de lucht? Dan moet je de content volgens de Archiefwet archiveren. De gearchiveerde inhoud hoeft niet meer digitaal toegankelijk te zijn; de omgeving waarin je de inhoud aanbiedt wel.
Lees meer over toegankelijke archivering op digitoegankeljik.nl.