Alles wat je altijd al wilde weten over WCAG.nl en de WCAG
Maar dan kort samengevat.
WCAG? Wat is dat eigenlijk?
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit is een standaard die is ontwikkeld door de W3C, de organisatie die de standaarden en richtlijnen voor het World Wide Web opstelt. Bekende voorbeelden zijn HTML (HyperText Markup Language, de semantiek van webpagina’s) en CSS (Cascading StyleSheets, voor de grafische opmaak van webpagina’s).
De WCAG-standaard telt 4 principes, 13 richtlijnen, met in totaal 86 succescriteria. Met als doel om webcontent toegankelijk te maken. Een noodzaak voor mensen met een beperking, een voordeel voor iedereen.
En WCAG.nl dan, is dat niet verwarrend?
WCAG.nl komt voort uit een bestaand IT-bedrijf en is in 2016 opgericht, twee jaar voordat de richtlijn werd vastgelegd in wetgeving. Toen al was voor ons duidelijk dat het noodzakelijk was om de toegankelijkheid van het web naar een hoger niveau te brengen. In eerste instantie gebeurde dat als kennisplatform, met adviseurs en webbouwers op het gebied van de WCAG. In de loop van de jaren is dat uitgegroeid tot een volwaardig onderzoeksbureau, geven we advies en training, en ontwikkelen we auditsoftware. En we delen nog steeds onze kennis.
Wij werken daarvoor veel samen. Onder meer met Accessa voor de grootste kennisbank (wcagkennisbank.nl) en de auditsoftware. En met pdfherstel.nl voor het toegankelijk maken van pdf’s.
Een korte geschiedenis van WCAG
1999–2008–2018
We feesten alsof het 1999 is, want in dat jaar (op 5 mei) werd al de eerste versie van de WCAG gelanceerd. Negen jaar later – 11 december 2008 om precies te zijn – zag versie 2.0 het levenslicht. De versie waar de huidige wetgeving aan refereert, is 2.1 (5 juni 2018). Deze wetgeving bepaalt dat alle digitale inhoud van de overheid moet voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. Het doel is dat iedereen – ongeacht het aantal zintuigen – gebruik kan maken van de (door de overheid) aangeboden digitale diensten.
2023
De laatste versie (2.2) werd een aanbevolen standaard (zoals de W3C dat zelf noemt) op 5 oktober 2023. De wetgeving gebruikt deze nog niet als referentie, maar toch is het handig hier alvast rekening mee te houden. De wijzigingen ten opzichte van 2.1 zijn niet zo groot, en dan ben je alvast voorbereid op de toekomst.
Een korte vooruitblik
Op 28 juni 2025 wordt de wetgeving uitgebreid, niet alleen overheden maar ook het bedrijfsleven zal aan de WCAG-standaard moeten gaan voldoen. Het gaat dan om bedrijven die diensten aanbieden op het web, waarbij zij minimaal een omzet van 2 miljoen euro halen en/of minstens 10 medewerkers in dienst hebben. Dat zijn dus heel veel bedrijven voor wie deze richtlijnen gaan gelden.
Het is de bedoeling dat er medio 2026 een toezichthouder komt, maar op dit moment is het nog onduidelijk hoeveel tanden deze krijgt.
En versie 3.0 dan, hoe zit het daarmee?
Een voor de hand liggende vraag. De W3C is momenteel heel druk met een upgrade van de richtlijnen. Maar het is nog niet duidelijk wanneer deze versie 3.0 gaat verschijnen.
Mocht je nou intussen vragen hebben over de WCAG, stel ze dan gerust op wcag.nl/contact, mail naar info@wcag.nl of bel 085 80 81 814.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.