Scan gratis je website op toegankelijkheid

Benieuwd naar de toegankelijk van jouw website? Met onze quickscan kom je daar snel en makkelijk achter. En het is gratis. Vul je URL in op onze homepage en krijg direct de resultaten. De resultaten geven je concrete punten waar je direct mee aan de slag kan. Zo verbeter je zelf de toegankelijkheid van je website.

Hoe werkt de scan?

De scan werkt door middel van een zogenaamde spider. Een spider is een bot die het opgegeven URL op een methodische en geautomatiseerde manier doorleest. Net zoals bijvoorbeeld Google bij je website doet en vervolgens opneemt in de Google zoekresultaten. Deze bot leest de code van je pagina en beoordeelt deze op een aantal richtlijnen. Let wel: een klein deel van alle richtlijnen kan volledig automatisch worden getest.  80% van de toegankelijkheid kan niet automatisch getoetst worden. Dit is alleen mogelijk door handmatig onderzoek.

Quickscan testrapport met de scanresultaten

Na uitvoer van de scan krijg je de resultaten te zien in het quickscan testrapport. Dit geeft een overzicht van de gegevens, een samenvatting en de scanresultaten. De gegevens bestaan uit het geteste URL, de datum en de toegepaste toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1 AA. De samenvatting geeft een selectie van de punten die goed en fout bevonden zijn. De scanresultaten bestaan uit de gevonden fouten, aandachtspunten en best practises. Deze licht ik hieronder toe.

Fouten

Dit zijn kritieke fouten die aangepast moeten worden. Dit zijn de gevonden afwijkingen op de toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1 AA. Dit kan een fout zijn zoals: “Formulierelementen moeten een label hebben (1)”. Dit houdt in dat er een formulier gevonden is op de pagina dat niet op de juiste manier een label heeft. Het is goed om hier direct mee aan de slag te gaan.

Aandachtspunten

Dit zijn belangrijke punten waar je naar moet kijken. Dit zijn punten die de automatische scan zelf niet kan interpreteren en waar het oordeel van een mens voor nodig is. Een voorbeeld hiervan is “Elementen moeten voldoende kleurcontrast hebben (33)”. Dit betekent dat er 33 elementen zijn gevonden waarvan het resultaat onzeker is. De test geeft verder aan bij dit voorbeeld: “De achtergrondkleur van het element kon niet worden bepaald vanwege een achtergrondafbeelding”. Een scan kan maar beperkt de pagina lezen en ‘zien’. Dit moet je daarom zelf nog nakijken.

Best practises

Dit zijn verbeterpunten die de toegankelijkheid van je website bevorderen. Je kan dit lezen als advies. In dit onderdeel staan de technieken die je kan toepassen. Het W3 geeft vele technieken om aan alle WCAG-richtlijnen te kunnen voldoen. Er zijn dus vaak meerdere opties om een bepaald probleem op te lossen. Toch is vaak wel de ene oplossing beter dan de andere. Dit hangt af van de context van het probleem.

Een volledig beeld van de toegankelijkheid van je website

Zelf snel en gratis je website op toegankelijkheid kunnen testen is handig. Maar helaas is het niet mogelijk om automatisch je website volledig te laten onderzoeken. Toch kan je zelf meer stappen zetten om je website toegankelijk te maken. Kijk bijvoorbeeld in onze kennisbank voor de richtlijnen of een lijst van tips voor redacties.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.