Videospeler of link naar video?
Het is belangrijk dat iedereen mediabestanden kan begrijpen, ook mensen met een beperking. Hieronder lees je hoe je dit praktisch kunt aanpakken.
Maak filmpjes toegankelijk met ondertitels
Veel mensen kunnen niet goed horen wat er in een filmpje gezegd wordt, zoals doven en slechthorenden. Voeg daarom altijd ondertitels toe aan een filmpje.
Wat zijn ondertitels?
Ondertitels zijn teksten die tegelijk met de beelden van het filmpje verschijnen. Ze bevatten alle gesproken teksten én beschrijven belangrijke geluiden, zoals: geluidseffecten (bijv. “applaus”) en achtergrondgeluiden als die belangrijk zijn (bijv. “donder in de verte”).
Voorwaarden goede ondertitels
Goede ondertitels bevatten alle gesproken tekst. Beschrijven alle belangrijke geluiden. Vermelden wie er spreekt, als dat niet duidelijk is. Lopen zoveel mogelijk gelijk met het beeld. Bedekken geen belangrijke informatie in het beeld. En hebben voldoende contrast (goed leesbaar tegen de achtergrond).
Hoe maak je ondertitels?
Als je een filmpje uploadt op YouTube, kan YouTube automatisch ondertitels maken. Let op: deze ondertitels zijn vaak niet compleet of foutief. Controleer en verbeter ze dus altijd.
Voeg een transcript toe
Een transcript is een uitgeschreven versie van een filmpje. Dit is handig voor: mensen die het filmpje niet kunnen zien (bijv. blinden) of mensen die de inhoud liever lezen.
Wat staat er in een transcript?
In een transcript staan alle gesproken teksten. Een beschrijving van belangrijke beelden (bijv. “een man loopt een kamer binnen”). De beschrijving van belangrijke geluiden (bijv. “muziek speelt op de achtergrond”). En links of interactieve elementen (bijv. “Klik op de knop om verder te gaan”).
Waar plaats je een transcript?
Zet het transcript (of een link naar het transcript) direct onder het filmpje. Schrijf het transcript in de taal van de webpagina.
Extra voordeel: zoekmachines gebruiken transcripten om de inhoud van je webpagina beter te begrijpen.
Uitzondering
Soms wil je een video van een ander op je website plaatsen, waarbij je geen invloed hebt op bovenstaande kwaliteitsstandaarden. De video integreren (embedden) op je website mag dan niet. Maar er is een uitzondering: plaats een link naar de video op het videokanaal waar deze staat (bijvoorbeeld Youtube). Hierdoor valt deze buiten de scope van een onderzoek en kun je wel je status A behouden. Neem vervolgens direct contact op met de maker om deze alsnog zo snel mogelijk volledig toegankelijk te maken. Goed voor de maker, goed voor jou en met name goed voor alle gebruikers die dit nodig hebben.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.