Voeg een audiodescriptie toe aan filmpjes

In filmpjes wordt soms niet alle zichtbare informatie óók met geluid overgedragen. Sommige dingen zijn wel te zien, maar niet te horen. Deze visuele informatie moet met een audiodescriptie worden toegevoegd aan het filmpje. In een audiodescriptie vertelt een voice-over over belangrijke zichtbare beelden die niet zijn af te leiden uit dat wat te horen is in het filmpje. Dat kan bijvoorbeeld gaan om handelingen, personen maar ook om tekst die alleen in het beeld te zien is. Dit gebeurt op de momenten dat er pauzes zijn in het originele geluid van het filmpje. Zo kunnen bezoekers die blind of slechtziend zijn het filmpje ook goed volgen.

Er zijn verschillende manieren om een audiodescriptie toe te voegen: toegevoegd in het geluid van het filmpje of toegevoegd als alternatief audiospoor.

Let op: Een extra audiospoor wordt (nog) niet ondersteund op de grote videoplatformen.

Een audiodescriptie hoort zo veel mogelijk samen te vallen met de beschreven zichtbare informatie.

Voor filmpjes is een audiodescriptie niet altijd nodig. Als alle zichtbare informatie ook te horen is, dan is het niet verplicht. Aan bewegende beelden moet alleen een audiodescriptie worden toegevoegd als er geen transcript aanwezig is.