Zorg dat tabellen zijn opgemaakt met een tabel-element

Tabellen bestaan uit rijen en kolommen. De gegevens in de rijen en kolommen hebben een onderlinge relatie met elkaar. Voor bezoekers met een visuele beperking is deze relatie niet direct duidelijk. Voor deze bezoekers is het belangrijk dat deze relaties ook in de code wordt vastgelegd.

Structuur en relaties die alleen worden overgebracht met vormgeving kan door bezoekers die blind of slechtziend zijn niet (of niet goed) worden waargenomen. Voor deze bezoekers is het belangrijk om structuur ook in de code vast te leggen. Zo kan software de structuur en relaties op de webpagina ook bepalen.

Bezoekers die gebruik maken van een schermlezer kunnen makkelijker door een tabel navigeren. Schermlezers geven bijvoorbeeld aan hoeveel rijen en kolommen in een tabel staan.

Zorg dat tabellen worden opgemaakt met een tabel-element (<​table>). In dit element moet ook worden aangegeven wat een tabelkop is en wat de gegevenscellen zijn. De tabelkoppen worden in de code vastgelegd met een <​th>-element, gegevenscellen met een <​td>-element.

In de code ziet dat er zo uit:

				
					
				
			

Geef de tabel ook een korte beschrijving. Deze beschrijving wordt in de code vastgelegd met een <​caption​>-element. Een goede beschrijving helpt bezoekers om een tabel te vinden en te begrijpen waar de tabel over gaat.

In de code ziet dat er zo uit:

				
					
				
			

In een CMS kan (in veel gevallen) een tabel worden ingevoegd. Bepaal het aantal rijen en kolommen en bepaal nauwkeurig wat de tabelkoppen zijn. Dit maakt de tabel automatisch op met de juiste HTML-elementen.